delegació de la serralada litoral central

Qui som?

La Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró es converteix en Delegació de la Institució Catalana d’Història Natural

L’any 1975 un grup de mataronins i mataronines van començar a impulsar el que volien que fos un museu de ciències naturals. L’any 1977 aquest grup es va constituir com a Secció de Ciències Naturals sota el paraigua del Museu de Mataró, sense deixar de treballar per la seva idea original. En l’actualitat la ciutat no té museu de ciències naturals, però la Secció ha dut a terme durant dècades una reconeguda activitat de recerca i divulgació dels sistemes naturals a Mataró i al Maresme.

Els darrers anys el Museu ha experimentat diversos canvis d’organigrama i funcionals que han comportat la necessitat de formalitzar la participació del voluntariat de la Secció. A mitjans de 2014 es va plantejar la constitució d’alguna fórmula d’associació que acollís aquest voluntariat. L’opció finalment escollida va ser la de constituir una delegació territorial de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN).

La ICHN és una entitat científica, constituïda el 1899 i filial de l’Institut d’Estudis Catalans. Té per objectiu promoure l’estudi i la conservació dels diferents components del medi natural i difondre’n els coneixements obtinguts, objectiu del tot coincident amb el de la fins ara Secció de Ciències Naturals. Per part de la ICHN la idea de constituir la nova Delegació va ser molt ben acollida, ja que un dels seus interessos és promoure la creació de delegacions territorials per tota la geografia de les terres de parla catalana. D’altra banda, el Consell Directiu de la ICHN coneixia prou bé la trajectòria de la Secció i no va dubtar a donar suport a la iniciativa.

Per part de l’Ajuntament de Mataró, aquesta opció significava consolidar les activitats de recerca i divulgació del medi natural a la ciutat i alhora poder donar-los més projecció.

Així, el dia 11 de març de 2015, a Mataró, va ser presentada públicament la nova Delegació de la Serralada Litoral Central. En el mateix acte va tenir lloc la sessió científica de la ICHN Història, ciència i meravella de la metamorfosi dels insectes, conferència a càrrec de Xavier Bellés. La intenció d’ambdues entitats, Delegació i Ajuntament, és conservar tot el que hi ha de bo en el camí fet fins ara, i eixamplar la mirada a les possibilitats que s’obren en aquest nou marc.

Exposició Bolets Mataró
juny_2013_p-fonts
des-2015_p-fonts
quiSom