Actualment, el Maresme compta amb 398.502 habitants censats. La pressió sobre els espais naturals és molt forta. La creació de parcs naturals i altres figures de protecció del territori ha permès la preservació de zones amb un alt interès ecològic.

Malgrat tot encara tenim més coses interessants per conservar. Algunes ja es beneficien d’algun tipus de regulació, però cal consolidar-ho.

 

Pere Montserrat Bioleg
espais1

Rocam de la brolla de l’Abril (Parc de la Serralada Litoral, Argentona) on creixen espècies tan interessants com el fraret (Arisarum vulgare subsp. simorrhinum).

Porrassa
(Asphodelus cerasiferus)

Exposicio homentage Pere Montserrat

Sot del Fangar (Parc Natural del Montnegre i el Corredor, Dosrius) prop del Santuari del Corredor.

Grèvol (Ilex aquifolium)

Pere Montserrat Bioleg

Llengua de bou
(Phillytis scolopendrium)

Pere Montserrat Bioleg

Salt de l’Aigua (Parc Natural del Montnegre i el Corredor, Pineda) un indret on gràcies a la presència constant de l’aigua hi poden créixer espècies com la llengua de bou (Phillytis scolopendrium) i la col silvestre (Brassica oleracea subsp. robertiana)

Pere Montserrat Bioleg

Platges de Malgrat amb regeneració de
vegetació psammòfila. Un conveni entre els ajuntaments de Malgrat, Sant Pol i Vilassar de Mar i la Fundació Territori i Paisatge contribueixen a la preservació i millora de les darreres platges amb vegetació psammòfila del Maresme.

Pere Montserrat Bioleg

Campaneta de mar
(Calystegia soldanella)

Pere Montserrat Bioleg

Torrent de Sant Ou (Tordera) on encara podem trobar una bona representació dels alocars. Inclòs a la proposta del 2006 perquè formi part de la Xarxa Natura 2000.

Selaginella denticulata

Pere Montserrat Bioleg

Els turons de la Guàrdia i Montpalau (Pineda) es caracteritzen per tenir un sòl calcari i poc profund que no permet el desenvolupament del bosc i constitueixen un espai obert que permet la presència de nombroses orquídies, altres geòfits (plantes bulboses) i flora de gran interès.

Orquídia piramidal (Anacamptys pyramidalis)

Pere Montserrat Bioleg

La Tordera porta associades diferents zones d’aiguamolls que s’han protegit i rehabilitat. Sobre la zona inundable dels Prats d’en Gai, però, hi plana des de fa temps l’amenaça de passar-hi pel damunt la prolongació de l’autopista cap a la Costa Brava.

Ramunculuts trichophyllus

Pere Montserrat Bioleg

Les Cinc Sènies (Mataró). Les zones agrícoles han anat en remissió al llarg de les últimes dècades en favor de les urbanitzacions i de l’expansió de les zones boscoses. Encara es mantenen, però, grans zones que convé que es preservin com són les vinyes d’Alella, la zona agrícola dels voltants de Vilassar i Cabrera i els plans de Pineda i Malgrat.

Aloc (Vitex agnus-castus)